Ezek a kalóz játékok letöltésének legnagyobb veszélyei

Rohamosan fejlődik és terjeszkedik a globális videojáték piac. Manapság már PC-n, konzolokon sőt okostelefonjainkon is hódolhatunk kedvenc időtöltésünknek. Mivel ez egy sokrétű iparág, minden korosztály és nem megtalálja a saját személyiségének megfelelő programot. Ám amikor azt látjuk, hogy ekkora ütemben növekszik valami, azt is tudnunk kell, hogy ebből sajnos több ember profitál, mint amennyire elsőkörben […]

Rohamosan fejlődik és terjeszkedik a globális videojáték piac. Manapság már PC-n, konzolokon sőt okostelefonjainkon is hódolhatunk kedvenc időtöltésünknek. Mivel ez egy sokrétű iparág, minden korosztály és nem megtalálja a saját személyiségének megfelelő programot.

Ám amikor azt látjuk, hogy ekkora ütemben növekszik valami, azt is tudnunk kell, hogy ebből sajnos több ember profitál, mint amennyire elsőkörben gondolnánk. Itt jön ugyanis képbe a „kalózkodás”, vagyis a kalóz játékok, képek, zenék, és egyéb tartalmak letöltése.

Miért kell óvatosnak lennünk a különböző tartalmak letöltése során?

Amennyiben a saját számítógépünkre szeretnénk megszerezni egy ismert játékot, akkor a letöltés a legegyszerűbb módszer, és ugyanúgy, ahogy a tévéműsorok, a filmek, a zenék, illetve más digitális tartalmak esetében, a játékok piacán is megjelennek azok a „feltört” játékok, melyeket ingyen tudunk megszerezni. Mivel erre a kereslet még napjainkban is hatalmas, rengeteg olyan platform létezik, ahol kalóz játékokat tudunk beszerezni. Ezekkel azonban minden esetben óvatosnak kell lennünk, hiszen ennek a „kalózkodásnak” a veszélyei is megvannak.

Mik is valójában azok a kalóz játékok?

Amikor számítógépes játékokat szeretnénk letölteni, minden esetben körültekintőnek, és óvatosnak kell lennünk annak érdekében, hogy később a szórakozás helyett ne a mérhetetlen düh, és harag fortyogjon bennünk. Sajnos a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az ilyen szintű kalózkodás mindig egy lépéssel jár a digitális terjesztési csatornák előtt. Mivel igen kevés nyilvános adat áll a rendelkezésünkre, nehéz megmondani, hogy körülbelül mekkora területről beszélhetünk.

A leggyakrabban azok a játékok nevezhetőek „kalózjátékoknak”, amelyeket mindenféle digitális jogkezelés elkerülésével „feltörtek”, így ezek a tartalmak szerződi jog nélkül használhatóak. Ezzel a trükközéssel lehetővé teszik a felhasználók számára azt, hogy olyan tartalmakhoz férjenek ingyenesen hozzá, melyeknek a legális letöltése során plusz költségekre kellett volna számítaniuk.
Ezeken a kalóz oldalakon az üzemeltetők pedig maximálisan odafigyelnek az emberek igényeire, ennek érdekében például mindig a leggyakrabban keresett címeket választják ki. Ezáltal a legújabb játékok hivatalos megjelenését követően viszonylag rövid időn belül felkerülnek ezekre a felületekre, ahol ingyenesen hozzájuthatnak majd a felhasználók.

Okok, amiért jobb elkerülni a kalóz játékok letöltését

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a kalóz játékok letöltése és futtatása mennyi veszélyt okozhat, függetlenül attól, hogy az eredeti szoftvereket hogyan, milyen módszerrel törték fel korábban. Ezeknek a használata azonban súlyos következményekkel is járhat, és erről soha nem szabad megfeledkeznünk.

Tudtunk nélkül olyan programokat tölthetünk le, amelyek a későbbiek során káros hatással lesznek majd operációs rendszerünkre nézve. Az ingyenes tartalom elérése igen csábító lehet egy fiatal, tapasztalatlan ember számára, ugyanis azok, akik nem ássák eléggé magukat bele a dologba, nem is tudják, hogy a játékokat a felhasználók mindenféle vírusos szoftverekkel együtt tudják csak megszerezni. Ezután pedig megtörténhet, hogy például különböző üzeneteket osztanak meg a nevünkben a saját közösségi médiás felületeinken.

Ezeket a vírusos programokat pedig a legtöbb esetben úgy fejlesztik ki, hogy azok megkerüljék a hagyományosnak mondható, biztonsági szűrőket is. Egy 2021-ben elvégzett felmérés egyértelműen kimutatta, hogy számítógépek millióit fenyegeti komoly veszély, amelyeket elsősorban az illegális szoftverekkel által elterjedt vírusok okozhatják.

Miért nem éri meg használni ezeket az ingyenes, kalóz oldalakat?

Sokak szerint ezek a könnyen kezelhető kalózoldalak nagyszerűek lehetnek arra, hogy ingyenesen hozzáférjünk rengeteg filmhez, zenéhez, vagy éppen PC játékhoz, azonban a valóság a legtöbb esetben egészen mást takar.

Könnyen előfordulhat az is, hogy a feltört játék letöltése látszólag könnyen, és egyszerűen ment, de végül soha nem fog megfelelően működni. Megeshet az is, hogy olyan hibák jelennek meg a játékban, melyek súlyosan rontják az eszközeink teljesítményeit.

Az sem ritka, mikor a programok egyik pillanatról a másikra állnak le, így ezek a játékok a legtöbb esetben egyszerűen használhatatlanok. Arra is nagy az esély, hogy a hivatalos fejlesztő vissza tudja követni azt a kalózszoftvert melyet nemrégiben az eszközünkre töltöttünk le, így a hozzá tartozó fiókot pillanatok alatt feketelistára tudja tenni. Ez pedig különösen nagy kockázatot jelent abban az esetben, ha olyan weboldalakról beszélünk, melyeknél a szolgáltatók korábban igencsak proaktívak voltak az ehhez hasonló erőfeszítések során.

Végül fontos kihangsúlyoznunk azt is, hogy a kalózjáték tartalmak megszerzése és használata egyaránt illegális, így attól függően, hogy melyik országban tartózkodunk, még akár komoly pénzbüntetésre, vagy akár börtönre is felkészülhetünk. A feltört, kalóztartalmak szoftvereinek használata ugyanis manapság már jól visszavezethető.

Hogyan kerüljük el a kalózjátékok letöltését és használatát?

Szerencsére a jó hír az, hogy, ha kicsit tudatosabbak vagyunk a zenék, játékok, és egyéb tartalmak letöltése során, akkor hamar ki tudjuk szűrni a törvénytelen platformokat. Ahhoz, hogy ne kerüljünk bajba, a játékok letöltése során minden esetben ellenőrizzük, hogy biztonságos helyről szerezzük be azokat. Emellett fontos, hogy a számítógépünkre mindig legyen feltelepítve egy jól használható, megbízható vírusírtó szoftver, ezt pedig soha, egy oldal használata során se kapcsoljuk ki.

Érdemes még arra is odafigyelni, hogy sem emailben, sem üzenetben kapott idegen linkre ne kattintsunk rá, ugyanis pillanatok alatt vírusos lehet a számítógépünk. Az így terjedő kártevőket egyre nehezebb végleg eltüntetni a rendszerünkből, rengeteg kellemetlenséget okozhatnak.